Linda Skugge

Mina tre bästa jobba snabbt-låtar:

• Nine Inch Nails: Discipline
Man behöver disciplin som småföretagare, måste kämpa, inte slacka någonsin.

• Prodigy: Break and enter
Man springer otroligt snabbt av den låten! Prova!

• Adiam Dymott: Miss you
Svart rockdrottning. Jag blir peppad av hennes tatueringar som täcker hela armen. Tatueringar är sjukt dyrt. Dvs jag måste jobba hårdare för att ha råd med fler.

 

Arkivet > SvD Näringsliv > Tänk framåt – bortom krisen
2009-05-03

Tänk framåt – bortom krisen

Genom att smidigt navigera i det nya tekniska landskapet kan en ung entreprenör utmana gamla företagskolosser. Men samhället sätter ofta krokben för den som vill åstadkomma någonting. Blondinbella kan besegra dinosauirerna men samhället måste stödja och inte stjälpa de unga nya entreprenörerna.

"Företagen slås ut i allt snabbare takt", "Konkursvåg hotar i sommar"

Idel svarta Näringslivsrubriker.

Företagskonkurserna ökade med 85 % i mars och med 51 procent hittills i år, jämfört med samma perioder i fjol, enligt UC senaste statistik.

Detaljhandeln i storstäderna är mars mest konkursdrabbade bransch. Det är främst små, nystartade butiker som drabbas, enligt Fredrik Polland på UC.

Advokatfirman Lindahls, en av Sveriges största konkursförvaltarbyårer, tror att antalet företagskonkurser kan komma att fördubblas.

"Min prognos är att vi får en kraftig våg av konkurser som en följd av konjunkturläget och det accentueras under sommaren", säger Lars-Henrik Andersson, partner på Advokatfirman Lindahl, till Näringsliv.

Småföretagen får allt svårare att låna pengar. Varje dag måste företagare klappa igen.

Sverige har många internationellt kända varumärken: Ikea, Ericsson, SKF, H&M, Electrolux, ABB, Skanska... Välståndet vi har i dag bygger på företag som startades för 50 år sen eller mer.

Är det inte dags att vi tittar framåt - bortom krisen?

Det måste startas nya företag. Många. Det tar tid att bygga upp ett bolag. Man brukar säga att det tar flera år innan man kan börja ta ut en vettig lön. Det tar väldigt lång tid innan ett företag har ett par hundra anställda.

Det är företagen som är ryggraden i välståndet, utan ryggrad, ingenting.

Ungdomar måste våga starta företag, inte bara sitta och vänta på "arbetstillfällen". Det måste bli enklare att starta och driva bolag så att fler vågar och orkar.

Istället för att stödja de små modiga företagarna, som offrar allt, så jagas de via skattesystem och byråkrati. Inte sällan jagas de mest framgångsrika helt enkelt ut ur landet.

En ung person som kör igång en business hon brinner för förväntas plötsligt kunna lika mycket som en skattejurist som jobbar för Ericsson.

Det är löjligt att jaga företag som Wild'n'fresh eller Blondinbella när de finns stora syndikat av organiserad brottslighet som det görs för lite för att stoppa. Nej, då jagas det unga stjärnskottet Blondinbella.

Samhället ska istället stödja de kreativa entreprenörerna.

Det finns en risk att man hjälper dinosaurierna att överleva men kväver de små företagen.

Det blir en räddningsverksamhet för dinosaurier.

Problemen har i mycket orsakats av personer med långa fina ekonomiutbildningar men nu tycks den kretsen inte ha någon lösning. Är det någon brist i deras utbildning?

Det naturliga vore väl att nu vända sig till dem med fin utbildning från Handelshögskolan. Om det skulle komma en otäck sjukdom så skulle man vända sig till läkare och inte till politikerna. Det är ett systemfel när man vill att bara politikerna ska rädda oss ur den ekonomiska krisen.

Alla fina Handelsprofessorer, var är ni nu?

För att ta reda på det så ringer jag upp Micael Dahlén professor (marketing and consumer behavior på Handelshögskolan):

"I dag kan ALLA påverka ekonomin i realtid, på mikrosekunder. I dag går det inte att hitta en perfekt lösning eller förklaringsmodell, när den blivit färdig har världen hunnit förändras så mycket att den är irrelevant. Alltså - se i mikrosekunder, inte i år, och agera istället för att planera."

Vad tycker du att man ska göra för att hjälpa unga entreprenörer?

"Entreprenörer fungerar som ekonomin i stort (även om många inte förstår att ekonomin fungerar så): de skapar värde genom framtida prestationer. Ändå har vi en benägenhet att sätta ett ekonomiskt värde på individer, anställda, företagare utifrån vad de åstadkom i går snarare än vad de kan göra i morgon. Raka motsatsen till vad entreprenörskap går ut på. Belöna entreprenörer för deras framtida prestationer istället för att fjättra dem vid deras gårdagsinsatser."
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fjorton med siffror i fältet här
Vulkan på Facebook | Vulkan på Twitter | Skugge&Co på Twitter | Skugge&Co på Flickr | Skugge&Co på Youtube
© lindaskugge.se 2005-2017 - kontakta