Linda Skugge

Arkivet > Hela Hälsningland

Hela Hälsningland

Jag skriver i helahälsningland.se varannan lördag

2015-08-10
För oss som aldrig blev valda
Det som fängslar mest hos de äldre författarkvinnorna är alla män de skriver om i biografierna.

2015-07-02
Hon som avskyr att vara coolast i klassen
Åh, vad jag gillar att Rebecka Åhlund inleder sin senaste ungdomsroman Ibland blir skogen vred med ett Twin Peakscitat, I’ll advise you to keep your eye on the woods.

2015-06-03
Lär dig att också uppskatta luften
Att som tonårstjejsmamma läsa Sandra Beijers Det handlar om dig och Ida Pyks Paris, chérie – så där säger folk, alltså (båda mycket välskrivna) gör mig lite förskräckt.

2015-04-25
Löparens hjärta perfekt pojkbok
Just den där känslan önskar jag att jag kunde ge till pojkar och killar så de börjar läsa böcker.

2015-04-11
Gråtande män gör ingen skillnad
Eftersom jag inte gick på dagis tog det många år för mig att vänja mig – om ens någonsin – vid skolmiljön. Från att i många år varit en fri förortsunge som rände utomhus dag som kväll till att plötsligt sitta instängd i ett klassrum med en massa främmande barn, det var så dumt!

2015-03-28
Bra böcker som flyter ihop till en
Ni vet när man läser två böcker samtidigt och de flyter in i varandra. Jag slukar Gunilla Linn Perssons Allis med is samtidigt som jag frossar i Fredrik Sjöbergs Russinkungen och de båda böckerna blir till en enda sällsam bok. Jag älskar det.

2015-03-16
Att se sådant andra inte ser
"Om att ge upp i dag i morgon kan det vara för sent."

2015-02-28
En studie i dåligt självförtroende
Linda Skugge läser Yvonne Hirdmans nyutkomna bok Medan jag var ung.

2015-02-14
Att missuppfatta livet
Hon har missuppfattat livet och måste stå vid sidan av och se på sina egna nederlag. Exakt det som Sylvia inte klarade av.

2015-02-02
Jag vill läsa mer Fredrik Sjöberg!
Jag läser på Cirkel-författaren Mats Strandbergs blogg att han nyligen träffade den fantastiska young adult-författaren David Levithan över en lunch i New York.

2015-01-17
Vad betyder alla kattdrömmar?
Doris Lessing drömde ofta om katter. Både vuxna katter och kattungar. Drömmarna inbegrep alltid ansvar, hur katterna behövde henne. De behövde skydd och mat.

2015-01-03
Tänk att få vara någons snöflinga
Jag vet varför så många tjejer älskar den tjugotreårige Ed Sheeran och det är inte alls för att han är den där finniga knubbiga rödhåriga vanliga next door-killen som David Nolan skriver i sin icke-aktoriserade Sheeranbiografi.

2014-12-20
Feminister är unnsamma
Tidningen Independent skriver att årets största boktrend är den femte vågens feminism och hänvisar till Chimamanda Ngozi Adichies We should all be feminists. En bok som enligt den tidningen borde sättas i händerna på alla människor och vi skulle få en "world of happier men and happier women who are truer to themselves".

2014-12-06
Bästa julklappen – tid som blir ord
Ord istället för sex och droger? Ja tydligen. Att lära sig nya ord är bättre än de klassiska njutningsmedlen som sex och droger, enligt en ny undersökning som har publicerats i Current Biologi.

2014-11-22
Graviditeten som en övergångsfas
”Får kvinnliga författare inte barn?” skriver frilansskribenten Ida Therén i den egna litteraturtidskriften Const Literary (P)review. Hon letar på biblioteket om skildringar av den liminala fasen, men går tomhänt därifrån: ”Inget. Varför? För uppslukande, omöjligt att skildra?”

2014-11-08
Sick-litt gör mig redo för slutet
Jag älskar sick-litt. Jag slukar Everything but the girls Ben Watts bok ”Patient”, om hur han fick den extremt ovanliga diagnosen Churg-Strauss Syndrom.

2014-10-25
Vem skriver om osynliga tjejen?
Lena Dunham är den unga kvinnan bakom succéserien Girls om ett gäng bortskämda hipstertjejers vedermödor och ickeproblem i New York. Nu kommer Dunham med självbiografin "Not that kind of girl – A young woman tells you what she’s 'learned'" (på svenska i november).

2014-10-10
Peter Pohl är mitt tips
Janne, min vän är absolut världsklass och direkt nödvändigt att återutge.

2014-09-27
Att gråta med Beauvoir
Den ljuva känslan när man hittar det man letar efter i en bok. Simone de Beauvoir fyllegrät vid Paris bardiskar. Jag vet att jag läst det någonstans. Och jag vet att jag inte har blandat ihop det med Dorothy Parker som jag vet fyllegrät på barer eller med Marguerite Duras som också var alkis.

2014-09-13
Jag är en av 10 000
Jag önskar att jag kunde säga något coolt i stil med att "Jag är född i en stad, och jag vet, att än en gång skall jag trampa dess gråa sten". Som Karin Boye. Men det enda jag kan komma med är att "Jag är en av 10 000".

2014-09-01
Vilka böcker har du i ditt livsbibliotek?

I John Greens Looking for Alaska (Var är Alaska? på svenska) tar Alaska med sig de viktigaste böckerna till sitt rum på Culver Creeks internatskola. Bokhyllan täcker en hel vägg. Hon kallar dem sitt life library. Tänk er, ...


2014-08-16
Våga vara freak, Molly!
Schlagerstjärnan Molly Sandén har slutat anpassa sig. Hon har startat en egen liten revolution.

2014-08-02
Instagrammarna och bokläsandet
Jag avskyr masspyskos men till sist kunde jag inte längre stå emot utan var tvungen att ta reda på vad som alla blev så drabbade av. Jag läste John Williams Stoner.

2014-07-21
Varför kunde ingen läkare hjälpa honom?
And the title of our double album is Cobain’s Disease. A rock opera about vomiting gastric juice. Please Lord, fuck hit records, just let me have my very own unexplainable rare stomach disease named after me."

2014-05-24
Fråga inte mig – jag har gett upp
Självklart kan jag inte låta bli att läsa en bok om en kvinna som alltid varit den duktiga flickan, som gjort som man ska men som upptäcker att livet lurade henne, belöningen uteblev.

2014-05-09
Jag vill läsa allt av en författare
När min syster berättade att hon just nu håller på att läsa samtliga böcker som skrivits om Zelda Fitzgerald så kom jag på mig själv med att säga – från djupet av mitt hjärta – att åååhh det är ju det som är meningen med livet.

2014-04-29
Lycka är att ha ett nördigt barn
Förra sommaren hade jag tonårsläger hemma i vardagsrummet. Åtta tjejer campade på ett gäng madrasser på golvet.

2014-04-14
Författare om författare
Jag älskar när författare skriver om varandra så som Joyce Carol Oates gör om Edmund White och Edmund White om Joyce Carol Oates. Och Edmund White gör om Julian Barnes.

2014-03-30
En alldeles för briljant författare
Det är så spännande att läsa sin tonårdotters favoritförfattare och så är han helt briljant.

2014-03-20
Jag har förlåtit alla Beatrice
Béatrice i Julie Bonnies nya roman Sal 2 är allt som jag inte är.

2014-03-03
Feminism är bäst när den är rolig
Måste feminism vara så himla kul? Så lät en del av kritiken som Belinda Olsson fick för Svt-programmet Fittstim – Min kamp.

2014-02-15
Biblioteket räddar liv
Jag räknar till 73. Så många steg har jag till min livräddare, mitt lokala bibliotek.Vulkan på Facebook | Vulkan på Twitter | Skugge&Co på Twitter | Skugge&Co på Flickr | Skugge&Co på Youtube
© lindaskugge.se 2005-2017 - kontakta